Grillowanie, czyli co można przyrządzić na grillu
Spotkania przy grillu to obecnie bardzo rozpowszechniona metoda na spędzanie wolnego czasu w towarzystwie rodziny lub przyjaciół. Na spotkaniach przy grillu dość często poprzestajemy na grillowaniu kiełbaski, czasem także karkówki. Tymczasem za pomocą grilla przyrządzimy zdecydowanie więcej wyjątkowych potraw!
Grillowanie – akcesoria i dodatki
Nie da się oczywiście grillować bez grilla. W sprzedaży mamy niezwykle szeroki wybór tego rodzaju urządzeń. Zależnie od ilości pieniędzy, które chcemy przeznaczyć na grilla, możemy zakupić grille węglowe, gazowe bądź elektryczne. Najbardziej popularne są węglowe. Ich zaletą jest przede wszystkim niska cena. Do tego, aby grillować z ich pomocą, nie jest nam potrzebny ani podłączenie do prądu ani butla z gazem. Jednak niezależnie od tego, jaki rodzaj grilla się wybierzemy, potrzebne nam będą też inne akcesoria: aluminiowe tacki, kosze , w których grillować można ryby czy różnej wielkości szczypce. Trwałość tego urządzenia wydłuża jego właściwa pielęgnacja, dlatego unikajmy pod koniec grillowania zalewania grilla wodą. Nie należy zapominać też, że po każdym użyciu powinno się grill dokładnie wyszorować.
Grillowanie – co można przygotować na ruszcie?
Kiedy brak nam pomysłów na potrawy z rusztu, możemy poszukać inspiracji w Internecie. Pojawiło się w nim szereg blogów, które całkowicie poświęcone są kulturze grillowania. Znaleźć można na nich szereg przepisów nie tylko na dania mięsne, ale także na pieczone owoce, ryby oraz warzywa. Nie można zapomnieć, że grillowanie to prawdziwa sztuka – mięso, które chcemy przyrządzać na grillu należy wcześniej odpowiednio przygotować, na przykład umieszczając je w marynacie. W zdecydowanej większości przypadków grillujemy w okresie letnim. Okazuje się jednak, że spotkania przy grillu możemy organizować przez cały rok roku. Jeżeli natomiast chcemy grillować w trakcie deszczu, powinno się wybrać grill z pokrywą. Tego typu grill sprawdzi się również podczas silnego wiatru.