Instalacje przemysłowe 

Woda kotłowa – dlaczego powinniśmy o niej pamiętać?

Kotły i pozostałe tego typu instalacje wymagają do sprawnego funkcjonowania miękkiej wody. Jednak w polskich rurach płynie zwykle woda o dużej twardości. Z tego powodu nie powinna być stosowana w kotłach – zachodzi wszak wtedy niebezpieczeństwo, że ich części skorodują lub problemem będzie pojawiający się na nich kamień. To z tego względu w kotłowniach wykorzystuje się wyłącznie wodę kotłową. Z uwagi na fakt, iż jest to bardzo istotne dla sprawnego działania tych urządzeń, warto powiedzieć kilka zdań na temat tej cieczy. Jakimi technikami się ją uzdatnia? Jakie musi wykazywać parametry?

Woda kotłowa – charakterystyka

Woda kotłowa musi być w szczególności miękka – niedopuszczalne jest podawanie twardej. Oprócz tego istotne okazuje się jej pH, które musi wynosić najwyżej dwanaście. Ma to spory wpływ, jeśli mówimy o rozproszeniu żelaza. W wodzie kotłowej nie może znajdować się spora ilość dodatkowego tlenu, który może skutkować korodowaniem podzespołów kotła. Woda kotłowa powinna być poza tym stale sprawdzana, by uniknąć zawartości osadu.

Jak otrzymuje się wodę kotłową?

W systemach ciepłowniczych za otrzymanie wody kotłowej odpowiadają dziś przede wszystkim stacje odwróconej osmozy. Technika ta opiera się na przepuszczeniu wody przez półprzepuszczalną błonę, w wyniku czego niemal wszystkie zanieczyszczenia zostają z niej usunięte. Odwrócona osmoza jest prowadzona bez przerwy, dzięki czemu do kotła wciąż doprowadzana jest woda kotłowa o oczekiwanych cechach, zaś stosowanie tej metody jest dość niedrogie.

Powiązane wpisy