Ochrona zdrowia Zakupy 

Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny

Sprawdź, gdzie kupić sól kłodawską.

Substancją konieczną do poprawnego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie zalety ma sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Dlaczego należy ich używać do przygotowywania żywności?

Atuty soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która wspaniale podkreśla smak jedzenia. Jakkolwiek nadmierne użycie soli ma niepożądany wpływ na nasze zdrowie, to jej rozsądne ilości (w granicach 6 g dziennie) są konieczne dla poprawnego działania organizmu człowieka. Sól dostarcza bowiem sód, to jest pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów szacowanych na 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele cennych minerałów i pierwiastków, między innymi potas, wapń czy magnez, a przy tym jest pozbawiony niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska znakomicie wpływa na smak dań i jest sprzedawana zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w branży gastronomicznej

Sól kłodawska niejodowana natomiast to produkt o wysokim stopniu czystości – zawiera ok. 97% NaCl i stanowi wspaniały do domowych przetworów. Jest cennym źródłem cynku, magnezu czy wapnia, innymi słowy składników potrzebnych do zachowania pełni zdrowia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie poddaje jej się ługowaniu, skutkiem tego nie traci swoich własności i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest często wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]

Powiązane wpisy