Ochrona zdrowia Tematyka żywnościowa Zakupy 

Zdrowe odżywianie – sok z kiszonej kapusty i buraków

Kup sok z kapusty kiszonej.

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie wracają do menu Polaków. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, dotychczas mniej znane owoce i warzywa. Mówiąc o zdrowotnych atutach żywności poddanej fermentacji nie można zapomnieć również o napojach takich jak kombucza, kefir albo rozmaitego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są warte uwagi – pozwalają w prosty i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału substancje konieczne dla jego poprawnego działania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich odnajdziemy?

Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający dużo substancji oddziałujących korzystnie na nasze zdrowie. Najistotniejszym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, kapusty czy pozostałych kwaszonek to także wspaniałe źródło witamin. Warta uwagi jest głównie wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tego napoju ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto też pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy E i K oraz duże stężenie soli mineralnych.

Sok z kiszonej kapusty – dlaczego trzeba go pić?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z uwagi na obecność bakterii kwasu mlekowego korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Co więcej liczne witaminy usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, szkorbutu i cukrzycy, a także pomagają walczyć z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak np. wrzody żołądka czy refluks. Stanowią one także ochronę podczas kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]

Powiązane wpisy