Tematyka żywnościowa Zakupy 

Na kanapce, w zupie, jako dodatek do dań głównych – o ogórkach kiszonych

W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie czy jako dodatek do dania głównego – ogórki kwaszone w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to dziwić, ponieważ kiszone warzywa są tak samo zdrowe, co pyszne. Jak zrobić kiszone ogórki? Ogórki kwaszone to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest nadzwyczaj łatwe. Stosuje się do tego duże kamienne garnki albo beczki z drewna, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się solanką. Następnie pozostawia się je na co najmniej 2 tygodnie w chłodziena tak…

Czytaj więcej
Nauka Tematyka żywnościowa 

Warsztaty kulinarne dla dzieci uczą poprzez świetną zabawę

Dzieci lubią brać udział w kuchni – podawać i wybierać składniki czy ozdabiać wypieki. Pragniesz wykorzystać fascynację Twojego malucha? Sprawdź warsztaty kulinarne dla dzieci. Od nas dowiesz się, czego uczą takie zajęcia. Warsztat kulinarny dla dzieci – dlaczego warto zapisać na niego maluchy? Warsztaty kulinarne dla dzieci są przeznaczone dla maluchów w wieku od 6-10 lat. W trakcie warsztatów dzieci nie tylko nabywają praktyczne umiejętności, ale przede wszystkim rozwijają swoją pomysłowość oraz uczą się niezależności. A w tym samym czasie doskonale się bawią. Komponowanie ulubionych smaków, ćwiczenie prostych przepisów i…

Czytaj więcej
Nasze porady Ochrona zdrowia Tematyka żywnościowa 

Czy kawa jest zdrowa?

Przez pewien czas panowało powszechne przekonanie, że kawa nie jest napojem dobrym dla naszego zdrowia, jednak najnowsze doniesienia przeczą tej tezie – coraz częściej pojawiają się informacje o jej prozdrowotnych właściwościach. Jak jest naprawdę? Czy kawa jest zdrowa? Kawa a zdrowie Ostatnie badania na temat właściwości kawy i jej wpływu na zdrowie człowieka sugerują, że kawa nie jest tak szkodliwa, jak uważano dawniej, a nawet wręcz przeciwnie – ma pozytywny wpływ na zdrowie. Wynika to przede wszystkim z obecności kofeiny, która ma pozytywny wpływ na ludzki organizm i jest stosowana…

Czytaj więcej
Tematyka żywnościowa Zakupy 

Ekologiczna żywność – niska zawartość metali ciężkich i azotanów

Od szybkiego rozwoju przemysłu żywieniowego, który rozpoczął się na początku zeszłego wieku, produkty jedzone przez nas codziennie zaczęto nagminnie wypełniać licznymi związkami przedłużającymi ich świeżość. Jednakże razem z rosnącym zainteresowaniem odbiorców odnośnie tego, co konsumują i jakie może to wywoływać następstwa dla ich samopoczucia, ostatnio coraz częściej poszukują oni produktów wyprodukowanych z ekologicznej żywności. Ekologiczna żywność – mniejsza zawartość metali ciężkich, azotynów oraz azotanów By konkretny produkt trafiający na półki sklepowe w naszym kraju mógł tytułować się „eko”, musi spełnić kilka przesłanek. Żywność eko oraz artykuły z niej wykonane muszą…

Czytaj więcej
Tematyka żywnościowa Zakupy 

Barszcz czerwony – zdrowa i niskokaloryczna zupa

To nieprawda, iż barszcz czerwony to potrawa typowo świąteczna, którą spożywamy najczęściej w czasie Wigilii czy też znaczących rodzinnych imprez okolicznościowych. Tam, gdzie obyczaj jedzenia dwudaniowych posiłków nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony często pojawia się na stołach nie tylko w postaci zupy, ale również jako dodatek do innych potraw. Barszcz czerwony – pasuje do jaja i do pasztecików z mięsnym nadzieniem Wydaje się, że barszcz czerwony to łatwa do przygotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest bardzo sycącym daniem. Lecz właśnie jego kwaśny, a jednocześnie trochę słodki…

Czytaj więcej
Ochrona zdrowia Tematyka żywnościowa Zakupy 

Zdrowe odżywianie – sok z kiszonej kapusty i buraków

Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie wracają do menu Polaków. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, dotychczas mniej znane owoce i warzywa. Mówiąc o zdrowotnych atutach żywności poddanej fermentacji nie można zapomnieć również o napojach takich jak kombucza, kefir albo rozmaitego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są warte uwagi – pozwalają w prosty i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału substancje konieczne dla jego poprawnego działania. Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich odnajdziemy? Sok z kapusty kiszonej to…

Czytaj więcej
Tematyka żywnościowa Zakupy 

Jakie można kupić zamienniki kapsułek z kawą Lavazza A Modo Mio?

Marek wytwarzających kawę są tysiące, niemniej jednak Lavazza nieprzerwanie mieści się na liście tych cieszących się uznaniem. Nieliczne osoby wiedzą, iż historia marki Lavazza miała swój początek w końcu XIX stulecia w Turynie. Wówczas Luigi Lavazza za ekwiwalent mniej więcej 20$ nabył nieduży obiekt handlowy, w którym mielono ziarna kawy i tworzono ich oryginalne kompozycje. W mgnieniu oka zdobyły one serca rezydentów miasta. Sto lat później firma Lavazza nadal oczarowuje smakiem swoich kaw, określając standardy także w zakresie kapsułek z kawą. Zamienniki kapsułek z kawą A Modo Mio Ekspresy na…

Czytaj więcej
Nauka Tematyka żywnościowa 

Czy można nauczyć się food pairingu?

Mimo, iż jesteśmy przyzwyczajeni do szablonowych połączeń smakowych, nie znaczy to, iż zestawianie ze sobą produktów, które pozornie absolutnie do siebie nie pasują, nie może dać interesujących i, co najistotniejsze, apetycznych efektów. Dowiadujemy się o tym na każdym kroku. Największe oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało bezsprzecznie otwarcie się na odmienne tradycje kulinarne, jak również możliwość kupna niedostępnych dotychczas w naszym kraju produktów spożywczych. Dzięki temu chociażby połączenie egzotycznych owoców z mięsem rzadko już szokuje. Ci, którzy posmakowali tych niebanalnych fuzjach smakowych chętnie rozpoczynają swoje próby i samodzielnie próbują coraz…

Czytaj więcej
Nasze porady Tematyka żywnościowa 

Co można kisić? Popularne i nietypowe propozycje

Kiszonki są doskonałą i zdrową przekąską lub napojem, zawierającymi wiele cennych witamin i minerałów, a także naturalnym probiotykiem, który poprawia odporność. O tym, co można kisić oraz jak wygląda proces kiszenia, piszemy poniżej. O procesie kiszenia Warto na początku wyjaśnić, czym różni się kiszenie od kwaszenia. Otóż niczym – są to synonimy i można ich używać wymiennie, bo dotyczą dokładnie tego samego procesu. Kiszenie lub też kwaszenie to tradycja, która liczy sobie setki lat i stanowi doskonały sposób na konserwację i przedłużenie trwałości żywności. W trakcie kiszenia bakterie zmieniają cukry…

Czytaj więcej
Ochrona zdrowia Tematyka żywnościowa 

Lecznicze właściwości soku z kiszonych buraków

Zalety kiszonek Wprowadzenie do swojego codziennego jadłospisu kiszonych warzyw i owoców lub soków z kiszonych warzyw i owoców zalecają lekarze, eksperci żywieniowi, dietetycy i trenerzy personalni. Kiszonki są uznawane za naturalny probiotyk – zawierają bakterie kwasu mlekowego, powstające w wyniku procesu fermentacji. Kwas mlekowy ma szereg zalet i wpływa pozytywnie na cały organizm – oczyszcza go, poprawia naszą odporność i procesy trawienne, reguluje florę bakteryjną w jelitach, obniża poziom cholesterolu, syntezuje wiele witamin. Podczas procesu kiszenia zmniejsza się zawartość cukru w warzywach i owocach, dlatego są one niskokaloryczne i lekkostrawne.…

Czytaj więcej