Nauka Tematyka żywnościowa 

Czy można nauczyć się food pairingu?

Zajrzyj w to miejsce, jeśli szukasz więcej wiadomości na temat food pairing.

Mimo, iż jesteśmy przyzwyczajeni do szablonowych połączeń smakowych, nie znaczy to, iż zestawianie ze sobą produktów, które pozornie absolutnie do siebie nie pasują, nie może dać interesujących i, co najistotniejsze, apetycznych efektów. Dowiadujemy się o tym na każdym kroku. Największe oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało bezsprzecznie otwarcie się na odmienne tradycje kulinarne, jak również możliwość kupna niedostępnych dotychczas w naszym kraju produktów spożywczych. Dzięki temu chociażby połączenie egzotycznych owoców z mięsem rzadko już szokuje. Ci, którzy posmakowali tych niebanalnych fuzjach smakowych chętnie rozpoczynają swoje próby i samodzielnie próbują coraz to dziwniejszych zestawień. By te jednakże przyniosły wyczekiwane rezultaty, trzeba wpierw wyposażyć się w kulinarną wiedzę.

Food pairing – mieszanie smaków w niezwykłą, lecz harmonijną całość

Chcąc, by nasze kulinarne eksploracje faktycznie okazały się powodem uniesień oraz umożliwiały odkrycie nowych smakowych doznań, trzeba postępować zgodnie z normami obowiązującymi w nowoczesnej sztuce kulinarnej. Te, naturalnie, są tylko instrukcjami, których trzeba przestrzegać, aby aromaty mieszają się w zgodną, choć niebanalną całość. Najlepiej uczynimy, jeśli zainteresujemy się food pairingiem. Tą nazwą określa się sztukę zestawiania ze sobą smaków, które w powszechnym mniemaniu uchodzą za całkowicie do siebie niepasujące. Wszystkie reguły food pairingu są tymczasem dokładnie przemyślane, a u ich podstaw leży szeroka wiedza z dziedziny biochemii, dotyczącą zwłaszcza obecności konkretnych składników w używanych produktach. Food pairing nie dotyczy wyłącznie posiłków, ale również napojów (w tym alkoholowych).

Food pairing polega na instynkcie i sporej wyobraźni

Do praktykowania food pairingu konieczne są wyczucie i duża fantazja, jednak to nie one okazują się najistotniejsze. O wiele bardziej jest istotna znajomość ilości poszczególnych substancji w ingredientach potraw, a także tego, jak łączą się one z pozostałymi związkami. Z tej przyczyny trafnym pomysłem będzie wzięcie udziału w szkoleniu z food pairingu prowadzonym przez wykwalifikowanego szefa kuchni – tym bardziej, że podzielenie się podstawową wiedzą trwa nie więcej niż kilka godzin.

Nasze dane kontaktowe:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków

Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail: [email protected]

Powiązane wpisy