Ponad pięć wieków obwarzanków krakowskich
zobacz obwarzanki krakowskie na www.piekarniapochopien.com
Posiadają wyjątkowy smak, wyglądają bardzo ciekawie, natomiast znaleźć je można wyłącznie w jednym miejscu w Polsce. O czym mowa? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które bezsprzecznie są wizytówką historycznej stolicy Polski i dumą tamtejszych piekarzy. Dlaczego szczycą się tak dużym uznaniem? Jak wypieka się obwarzanki krakowskie? Dlaczego turyści przyjeżdżający do Krakowa na początku zamierzają spróbować akurat opisywanego smakołyku?
Obwarzanki krakowskie – o tradycji parę słów
Historia wypiekania obwarzanków krakowskich sięga aż XIII stulecia. W annałach zaś opisano je sto lat później, kiedy zauważono, że uwielbiała je królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Z początku spożywano je wyłącznie w okresie Wielkiego Postu, ale później jadano je też w innych miesiącach. W piętnastym wieku król Jan Olbracht ustanowił dekret, na mocy którego mieli prawo produkować je wyłącznie rzemieślnicy ze stolicy Małopolski. Podobną ustawę przyjęła 5 stuleci później UE, wpisując je na listę wyrobów regionalnych.
Przepis na obwarzanki krakowskie
Obwarzanki mają kształt okręgu z wyraźną spiralną fakturą oraz wielkość w granicach 15 cm. Obwarzanki krakowskie od wieków wypiekane są według takiej samej receptury. Ich określenie i wyjątkowy aromat okazują się skutkiem gotowania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – na przykład solą lub makiem – i piecze.
Nasze dane kontaktowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]