Przyprawy do kiełbas
Profesjonalni masarze podkreślają rolę ziół w produkowanych przez siebie wytworach. Aromatyczność oraz soczystość wędlin można uzyskać wykorzystując właśnie przyprawy do mięs. Stosownie dopasowane zioła są gwarancją udanego obiadu. Dzięki przemyślanej kompozycji przyprawa do mięs idealnie przywiera do powierzchni mięsa, tym samym nie spalając się w trakcie smażenia. Gotowe mieszanki przypraw są specjalnie przeznaczane do konkretnego gatunku mięsą. Sekretem jest ich stosowny dobór. Sztukę tę można jednak opanować poprzez praktykę. Przyprawy do kiełbas powinny gościć w kuchni każdego cenionego kucharza.
Rodzaje przypraw do mięs?
Mieszanki przypraw oraz zioła korzystnie wpływają na zapach, a także smak. Dotyczy to szczególnie różnych gatunków mięsa. Przyprawy do mięs występują w różnych formach, jako zmielone albo suszone. Mielenie przypraw ma na celu wydobycie znajdujący się w nich aromat. Można wydzielić kilka podstawowych grup przypraw do kiełbas:
- ziołowe: np. majeranek, lubczyk
- korzenne, to m.in. anyż, wanilia
- warzywne: jak m.in. chrzan, szczypiorek
- mieszanki przyprawowe takie jak: curry (w skład przyprawy wchodzą: kurkuma, gałka muszkatołowa, kardamon, kmin rzymski, cynamon, imbir, goździki)