Zbiorniki stalowe – w jakich branżach są niezastąpione?
Jednym z najstabilniejszych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie ulega korozji i zachowuje swoje właściwości nawet w krańcowych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wydziela się ze stopu i formuje na powierzchni niewidoczną powłokę. Ochrania ona stal przed szkodliwym działaniem licznych substancji chemicznych, a także podnosi jej odporność na niekorzystne warunki. Dzięki tym atrybutom zbiorniki ze stali nierdzewnej są wykorzystywane w wielu obszarach przemysłu.
Zbiorniki nierdzewne w przemyśle kosmetycznym
Z uwagi na fakt, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi wykorzystywanymi do wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są w szerokim zakresie stosowane w tym przemyśle. Służą one zarówno do prowadzenia procesów produkcyjnych, jak i do magazynowania znacznych ilości gotowych preparatów. Wspomniane wcześniej cechy powodują, iż zbiornik ze stali nierdzewnej jest też świetnym rozwiązaniem dla zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe oraz dla przemysłu chemicznego.
Zbiorniki nierdzewne w sektorze spożywczym
Zbiorniki stalowe są często wykorzystywane w różnych przedsiębiorstwach z szeroko pojętej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych bądź zakładach przetwórstwa. W browarach, piekarniach czy gorzelniach wszędzie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wykonane z tego materiału. Usługi podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników stalowych cieszą się zainteresowaniem sektora spożywczego w głównej mierze dlatego, że na takich naczyniach nie powstaje nalot, który mógłby sprzyjać zakażeniu ich zawartości dzikimi drożdżami lub drobnoustrojami.