Tematyka żywnościowa Zakupy 

Barszcz czerwony – zdrowa i niskokaloryczna zupa

Więcej szczegółów o barszczu czerwonym z zakwasu.

To nieprawda, iż barszcz czerwony to potrawa typowo świąteczna, którą spożywamy najczęściej w czasie Wigilii czy też znaczących rodzinnych imprez okolicznościowych. Tam, gdzie obyczaj jedzenia dwudaniowych posiłków nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony często pojawia się na stołach nie tylko w postaci zupy, ale również jako dodatek do innych potraw.

Barszcz czerwony – pasuje do jaja i do pasztecików z mięsnym nadzieniem

Wydaje się, że barszcz czerwony to łatwa do przygotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest bardzo sycącym daniem. Lecz właśnie jego kwaśny, a jednocześnie trochę słodki aromat powoduje, iż rewelacyjnie stapia się on z innymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest mnóstwo – jedni zalewają nim pierogi z mięsem, kapustą bądź grzybami, pozostali preferują w nim jajo, kartofle i kiełbasę. Barszcz czerwony to doskonała strawa obiadowa, lecz też pyszna przekąska bądź kolacja na ciepło – wrzący kubeczek tej zupy cudownie podkreśli smak chrupiącego krokieta z grzybami czy drożdżówki z kapuścianym farszem.

Wypada zaznaczyć, iż barszcz czerwonyjest zupą niskokaloryczną, o ile kucharz nie dodał do niego śmietany. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, gdyż dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, mangan, jak również wiele żelaza, dlatego rekomenduje się go anemikom. Jednak ze względu na fakt, że podstawą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a jednocześnie chętnie spożywa się ją z dodatkami mających w składzie znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których zdiagnozowano cukrzycę.

Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma silniejszy smak

Nie ma uniwersalnej receptury na barszcz z buraków – każdy szef kuchni używa własnych ulubionych dodatków i inaczej doprawia to danie. Niektórzy wolą barszcz na ostro, mocno pieprzny, pozostali dosypują do niego łyżeczkę cukru, by podbić naturalną słodycz buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeżeli przygotowuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z buraków kiszonych ma bardziej specyficzny, kwaskowaty smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a przy tym dostarcza organizmowi więcej pożytecznych składników odżywczych. Taki zakwas z buraków kwaszonych można oczywiście przygotowywać na własną rękę, jednak proces fermentacji trwa co najmniej tydzień. Jeśli jednak znienacka dopadnie cię ochota na tę zupę, w żadnym wypadku nie musisz tyle na nią czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub przez internet.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Powiązane wpisy