Tematyka żywnościowa Zakupy 

Czemu warto stosować mieszanki przypraw do wędlin

Smak wędlin zależny jest nie tylko od rodzaju mięsa, które zostało użyte do ich produkcji. Tak samo istotne okazują się bowiem mieszanki przypraw oraz wszelkiego typu dodatki. W znaczącym stopniu rzutują one na aromat tych wyrobów, polepszają ich konsystencję, a niekiedy też przedłużają ich trwałość. Choć adresowane są głównie do zakładów przetwórstwa mięsnego, kupić je mają szansę wszyscy chętni.

Polepsz smak mięsa mieszankami przypraw

Mieszanki przypraw dla sektora mięsnego produkowane są najczęściej z naturalnych składników – ziół oraz ekstraktów roślinnych. Charakterystyczne dla nich jest wysokie zgromadzenie aromatów, a na kilogram mięsa musimy użyć tylko 5g dodatku. Wyroby tego rodzaju przystosowane są do poszczególnych odmian wędlin – jedne stosuje się się do wyrobu zwykłych kiełbas, pozostałych zaś do kaszanki lub konserw

Nie tylko mieszanki przypraw

Poza mieszankami mieszanek przypraw branża mięsna wykorzystuje także inne dodatki do wędlin. Często stosowane są między innymi kutrole, które zmniejszają czas wędzenia oraz pomagają zachować kolor produktów. Poza tym, często zaobserwować możemy także użycie polimasów, które powiększają masę kiełbasy i dobrze wiążą wilgoć. Dostępne są też mieszanki przypraw, które dzięki składnikom specjalnym poprawiają również właściwości wyprodukowanej z ich zastosowaniem wędliny.

Powiązane wpisy