Tematyka żywnościowa Zakupy 

Ekologiczna żywność – niska zawartość metali ciężkich i azotanów

Jeśli chcesz kupić żywność eko, koniecznie odwiedź tę stronę.

Od szybkiego rozwoju przemysłu żywieniowego, który rozpoczął się na początku zeszłego wieku, produkty jedzone przez nas codziennie zaczęto nagminnie wypełniać licznymi związkami przedłużającymi ich świeżość. Jednakże razem z rosnącym zainteresowaniem odbiorców odnośnie tego, co konsumują i jakie może to wywoływać następstwa dla ich samopoczucia, ostatnio coraz częściej poszukują oni produktów wyprodukowanych z ekologicznej żywności.

Ekologiczna żywność – mniejsza zawartość metali ciężkich, azotynów oraz azotanów

By konkretny produkt trafiający na półki sklepowe w naszym kraju mógł tytułować się „eko”, musi spełnić kilka przesłanek. Żywność eko oraz artykuły z niej wykonane muszą posiadać określone certyfikaty nadawane przez autoryzowane do tego instytuty. Podstawowym jednakże atrybutem spożywczych wyrobów eko jest to, iż użyte do ich przyrządzenia warzywa oraz owoce hodowano według wszelkich reguł rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie korzystali z syntetycznych nawozów ani pestycydów mogących negatywnie wpływać nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które także są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre bowiem nawozy powodują zakwaszenie gleby lub zatruwają wody gruntowe, a opryski pół syntetycznymi pestycydami nierzadko skutkują śmiercią pożytecznych owadów. Natomiast na skutek ekologicznej uprawy owoce i warzywa cechują się wielokrotnie niższą zawartością azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to znaczy, że mniej tych niepożądanych związków dostanie się do ustroju ich konsumentów.

Jak powinna być oznakowana ekologiczna żywność?

Przetwory ekologiczne są poddawane ciągłemu nadzorowi na każdym etapie produkcji, w tym też podczas przechowywania oraz przewozu. Co istotne, jeśli artykuł spełnia wymogi, jego producent obok typowych informacji m.in. o wadze netto, kraju produkcji składników, dacie przydatności do spożycia, warunkach przechowywania i wartościach odżywczych, musi także obligatoryjnie podać numer ID jednostki certyfikującej dany produkt oraz zamieścić logo produkcji ekologicznej UE, czyli listek ułożony z gwiazdek. Wypatrując ekologicznych przetworów należy zatem czytać dokładnie etykiety produktów, a nabywając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie zamieszczona jest informacja o posiadanych certyfikatach.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Powiązane wpisy