Tematyka żywnościowa Zakupy 

Na kanapce, w zupie, jako dodatek do dań głównych – o ogórkach kiszonych

Jeśli potrzebujesz ogórków kiszonych w folii, koniecznie odwiedź ten adres.

W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie czy jako dodatek do dania głównego – ogórki kwaszone w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nie powinno to dziwić, ponieważ kiszone warzywa są tak samo zdrowe, co pyszne.

Jak zrobić kiszone ogórki?

Ogórki kwaszone to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest nadzwyczaj łatwe. Stosuje się do tego duże kamienne garnki albo beczki z drewna, w których surowe ogórki wespół z przyprawami zalewa się solanką. Następnie pozostawia się je na co najmniej 2 tygodnie w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Miłośnicy mało kwaśnych smaków mogą przystąpić do spożycia kwaszonki już po kilku dniach – ogórki tego rodzaju to ogórki „małosolne”. W bazowej recepturze do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się czosnek i koper, jakkolwiek walory smakowe kwaszonych ogórków można podkręcić również innymi dodatkami, np. ziarnami gorczycy, liśćmi czarnej porzeczki lub cząstkami papryki. Rzecz jasna nie każdy ma czas czy pod dostatkiem miejsca w kuchni, żeby na własną rękę przyszykować takie kiszonki. Nie każdy dysponuje też piwnicą lub spiżarką, w której może składować żywność w dużych ilościach. Nie oznacza to natomiast, iż trzeba odmówić sobie jedzenia kiszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy dostać je w markecie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, np. w pojemnikach z uchem czy w woreczkach z folii, które bez problemu da się przechowywać w lodówce.

Jakie składniki odżywcze i witaminy znajdują się w kwaszonych ogórkach?

Od setek lat znane jest przekonanie, że sfermentowane warzywa pozytywnie wpływają na ludzki organizm. I to prawda, ponieważ razem z kwaszonkami wchłaniamy pomocne kultury bakterii, które obniżają pH przewodów pokarmowych i pozytywnie oddziałują na ich florę, wspomagając tym samym procesy trawienne. Lecz to nie wszystko! Ogórki kiszone są nietuczące (dostarczają ledwie 12 kilokalorii w 10 dag), a przy tym zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, D i K1 oraz wiele minerałów istotnych dla poprawnego działania organizmu, to przykładowo żelazo, wapń, magnez, selen czy sód. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? Jeśli uwielbiamy cierpkie smaki, polecamy nie wyrzucać jej po spożyciu kiszonek. Lepiej wykorzystać ją do zupy ogórkowej albo wypić, bo w czasie kiszenia składniki odżywcze przechodzą częściowo do soku. Należy jednak zaakcentować, na kiszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach może znajdować się wszak spora ilość soli.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Powiązane wpisy